top of page

De kracht van hooggevoeligheid wordt vaak onderschat. Als je jouw gebruiksaanwijzing kent en de invloed die hooggevoeligheid op je leven heeft, accepteert, kun je gaan handelen naar jouw eigen behoeftes. Zo komt er meer rust en vertrouwen in jezelf in je leven. Dit zal ook een positief effect hebben op jouw leefomgeving.

1 op de 5 mensen is hoog gevoelig

Je brein is sneller vol

andere manier van prikkelverwerking

Als je hooggevoelig bent, ben je gevoelig voor prikkels.
Hooggevoeligheid is een wetenschappelijk aangetoond persoonlijkheidskenmerk.
Een HSP-er (Hoog Sensitief Persoon) heeft een diepere prikkelverwerking, waardoor ze meer prikkels binnen krijgen.
Het zenuwstelsel reageert sensitiever op interne- en externe prikkels.
Hierdoor is de kans op overprikkeling groter dan bij een niet HSP-er.

Bij een HSP-er ontbreekt het filter of zitten er gaten in. Daar zijn ze in de wetenschap nog niet helemaal over uit.
Door het ontbreken of anders functioneren van het filter, is een HSP-er zich veel meer bewust van zintuigelijke prikkels dan een niet HSP-er. Ook verwerkt hij informatie anders. Dit zorgt ervoor dat een HSP-er alles wat er om hem heen gebeurt intenser ervaart. Een meer intense beleving van emoties is daar het gevolg van.  
Bij een HSP-er komt er relatief veel informatie binnen, die allemaal verwerkt moet worden. Daardoor kun je sneller moe of emotioneel worden.
Als je moe bent, ontploft je hoofd bij de minste of geringste overprikkeling. Je kunt dan lichamelijke klachten krijgen, zoals hoofdpijn of buikpijn en staat minder positief in het leven. Iedereen herkent dit wel maar bij een HSP-er gebeurt dit sneller dan gemiddeld.
Een HSP-er heeft daarom een hogere herstelbehoefte om alle prikkels te verwerken.
Zelfzorg is daarom belangrijk voor een HSP-er. De kans bestaat anders dat je continue overprikkelt bent en je je dus niet lekker voelt. Als je te weinig of nauwelijks aan zelfzorg doet, liggen angststoornissen, depressies en een burn out uiteindelijk op de loer. Overprikkeling ontstaat wanneer er meer prikkels worden ontvangen, dan dat er prikkels verwerkt kunnen worden.
Gelukkig hoef je geen negatieve effecten van je hooggevoeligheid te ervaren – als je die overprikkeling voor kunt blijven.
 
Doordat je bewustzijn extremer is hoor, zie, voel, ruik en proef je meer dan de meeste mensen om je heen. Een HSP-er heeft vaak een goede intuïtie, oog voor details,  is gevoelig sfeer en heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel.  
 
Als je weet wat je eigen kracht is en wat hooggevoeligheid voor jou betekent,  je luistert naar de signalen van je lichaam en daar naar handelt, kun je beter omgaan met je eigen energie behoefte. Dit zal een positieve uitwerking hebben op jezelf en je omgeving.
 
Alles wat om je heen gebeurt zijn externe prikkels. Alles wat er in jezelf gebeurt, zoals buikpijn, vermoeidheid en terugkerende gedachtes zijn interne prikkels.
 
Wil jij leren hoe je jouw hooggevoeligheid in kunt zetten als kracht, zodat je meer rust in je leven gaat ervaren en meer gaat doen waar jij energie van krijgt.

Wat is hoogsensitiviteit? door Floor van Lier

bottom of page